Hypnos

door:

Nick Who

Veiling gesloten.

De veiling voor "Hypnos" is gesloten en heeft €110 opgebracht.


All Hands on Deck is een feit! Bedankt iedereen voor jullie enthousiasme en energie, zonder jullie geen expo.

Voor nu is de veiling gesloten. Alle winnaars worden persoonlijk benaderd per email.

Wil je op de hoogte blijven? Like ons dan op Facebook.

Nick Who

Vormgever/kunstenaar
Nick Ernst

ID: 59

Bio

Discipline: Teken/Schilderkunst en sculptuur.
Student: Docent in Beeldende kunst & Vormgeving.

Description

De functie die een skateboard voor mij had als kind was het dienen als canvas voor mijn graffiti experimenten. Het concept is daarom ontstaan naar aanleiding van mijn oude inline-skates.

Yeah I said it, inline-skates. Het waren niet eens acceptabele skates, het waren skates waarvan je de wieltjes kon af klikken, zodat je een soort schoen had waar je ongemakkelijk mee kon lopen over straat. Het merk heette: “Hypno”, hun beschamende reclames staan nog op het internet. Maar ik zie het als de kunst om zelfs het afzichtelijke bestaansrecht te geven.

Om dit te verwezenlijken heb ik de naam van mijn inline-skates gekoppeld aan Hypnos, de Griekse personificatie van slaap. In de beeldende kunst werd hij vaak afgebeeld als een jongeman met vleugels rijzend uit zijn slaap. Hieraan heb ik geprobeerd mijn eigen hedendaagse interpretatie te geven met eerbied voor de Westerse kunstgeschiedenis. Mijn beeldtaal bestaat vaak uit twee factoren, het persoonlijke handschrift en een beeldende bron. De beeldende bron kan alles zijn. Griekse of Romeinse beelden en sculpturen die de herleving daarvan belichamen keren regelmatig terug. Ditmaal baseert het ontwerp zich op een fusie van een bronzen buste uit 1933 gemaakt door Arno Breker (1900-1991) en de interpretatie van Hypnos door Fernand Khnopff (1858-1921) waarvan het Griekse origineel stamt uit de 4e eeuw voor Christus. Het portret komt af van Breker, de vleugel ontleen ik aan Khnopff die zich op zijn beurt weer liet inspireren door de oude Grieken.

Ik geef mijn voorkeur aan sculpturen als referentie, omdat het licht en de schaduw leesbaarder zijn voor het oog. Deze driedimensionale schaduw en lichtwerking van het beeld zet ik om naar mijn persoonlijke handschrift. Deze bestaat uit een symfonie van lijnen in convex en concaaf, de synergie tussen deze twee zorgt voor de eigenzinnige illusierijke textuur.

Favorite Trick: Right, Down + O (Tony Hawk Pro Skateboarding 2)

All Hands on Deck - Skateboard Expositie Breda

Made possible by